Μεταμόρφωσης Σωτήρος 87, Μεσσήνη 242 00
2 Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης Ενημέρωση Εργασία Μαθητών Στ’, 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Μεσσήνης για το πανηγύρι της πόλης. Σχολικό έτος 2022-2023 – Δεκέμβριος 2022

Εργασία Μαθητών Στ’, 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Μεσσήνης για το πανηγύρι της πόλης. Σχολικό έτος 2022-2023 – Δεκέμβριος 2022

Panigiri Messinis

Τον 17ο αιώνα, φοβερή πανούκλα «θέριζε» τους κατοίκους της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1755 οι μοναχοί άκουσαν το αίτημα του λαού και η Αγία Εικόνα της Παναγίας της Bουλκανιώτισσας (ή οδηγήτριας), λιτάνευσε για πρώτη φορά. Από όποια περιοχή περνούσε, οι κάτοικοι λυτρώνονταν από την θανατηφόρο επιδημία.
Σε ανάμνηση αυτού του θαύματος κάθε 20η Σεπτεμβρίου η εικόνα κατεβαίνει στη Μεσσήνη από την Ιερά Μονή του Βουλκάνου και εγκαθίσταται στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής για εννέα ημέρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Εικόνας στη Μεσσήνη παρατηρείται μεγάλη προσέλευση πιστών για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Παράλληλα στους γύρω δρόμους από τον Ιερό Ναό πραγματοποιείται λαμπρή εμποροπανήγυρις (επισήμως ιδρύθηκε το 1839) όπου οι επισκέπτες πραγματοποιούν τις αγορές του στο μεγαλύτερο πανηγύρι στο νομό Μεσσηνίας.
Οι επισκέπτες δεν χάνουν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακή γουρνοπούλα, αλλά και σουβλάκια, στον χώρο του πανηγυριού, αλλά και στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Κατά την κάθοδο της Εικόνας της Παναγιάς Βουλκανιώτισσας πραγματοποιείται λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, οι οποίοι είναι στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα. Χιλιάδες άνθρωποι οδοιπορούν συνοδεύοντας την Εικόνα, σε μία διαδρομή 20 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αρχικά, οι Μοναχοί κατέβαζαν την Εικόνα στα εννιάμερα της Παναγιάς (23 Αυγούστου). Αργότερα, όμως, καθορίστηκε να κατεβαίνει στα σαρανταήμερά της, ήτοι στις 20 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Το πανηγύρι της Μεσσήνης είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διαρκούν τόσες πολλές ημέρες και συμπεριλαμβάνουν και το εμπόριο!

Λίγα λόγια για την Παναγία τη Βουλκανιώτισσα

Panagia Voulkaniotissa
Παναγία Βουλκανιώτισσα
 (πηγή: orthodoxoiorizontes.gr)

Η Εικόνα απεικονίζει την Παναγία να κρατάει τον Ιησού παιδί και φέρει την επιγραφή «Η οδηγήτρια η επονομαζόμενη τω όρει Βουλκάνω».
Εικάζεται ότι βρέθηκε κρεμασμένη σ’ ένα πουρνάρι, μαζί με ένα αναμμένο καντήλι. Μια άλλη θεωρεία αναφέρει πως κτήτοράς της ήταν ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ ο Παλαιολόγος, ενώ -λέγεται- ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

«Κυρά μου Βουλκανιώτισσα
κι’ αφέντρα Μεσσηνίας
σένα για Μάνα γνώρισα
γλυκειά μου Παναγία.

«Κυρά μου Βουλκανιώτισσα
κι’ αφέντρα Μεσσηνίας
σένα για Μάνα γνώρισα
γλυκειά μου Παναγία.

Στο μέγα Σου προσκύνημα
στο Μοναστήρι επάνω
και φέτος σε προσκύνησα
όπως πάντοτε κάνω.

Μα πάλι σε συνήντησα
εις το Νησιού τον κάμπο
της εκ Μονής καθίδρυμα
Μετόχι Σου τι άλλο;

Το θρόνο Σου προσέγγισα
με σεβασμό μεγάλο
και την εικόνα εφίλησα
μαζί με κόσμο άλλο»

Πηγές

Έντυπα: Εφημερίδες: «Ελευθερία», «Μεσσηνιακός Λόγος»,
Ιστοσελίδες: iEllada.gr, poimin.gr, plataros.blogspot.gr, messinia24.gr, orthodoxia online.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: eleftheriaonline.gr

Πηγή Εικόνας Παναγίας Βουλκανιώτισσας: orthodoxoiorizontes.gr

Related Post

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Με ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τα θύματα του Ολοκαυτώματος,  οι μαθητές της Ε και Στ  τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την Τετάρτη 31/01/2024  σχετικό αφιέρωμα που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί

Αγώνες Ανώμαλου ΔρόμουΑγώνες Ανώμαλου Δρόμου

Στις 14-4-2022 πραγματοποιήθηκαν στην παραλία Μπούκα της Μεσσήνης αγώνες ανώμαλου δρόμου με συμμετοχή των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Ανώμαλος Δρόμος Κοριτσιών (600 μέτρα)

Επίσκεψη στο Μουσείο ΚαρέλιαΕπίσκεψη στο Μουσείο Καρέλια

Στις 18 Ιανουαρίου 2024 οι μαθητές της Δ΄τάξης επισκέφθηκαν τοΜουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια»στην Καλαμάτα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έλθουν σε επαφή οιμαθητές με την ελληνική παράδοση