Μεταμόρφωσης Σωτήρος 87, Μεσσήνη 242 00
2 Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης Βιβλιοθήκη Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας

IMG 20230606 083424

Από αρχές  Σεπτεμβρίου 2022, υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης είναι η ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας με οργανική θέση στο 2Ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης.

Με την επιδημία του κορονοιού να έχει περιοριστεί, οι πόρτες  άνοιξαν διάπλατα για να υποδεχτούμε τους μικρούς μας φίλους στο χώρο της βιβλιοθήκης μας. Τότε ήταν που οραματιστήκαμε μια νέα  πνοή στη λειτουργία της. Στόχος μας ήταν να μετατραπεί η αίθουσα της βιβλιοθήκης σε ένα ζεστό  καταφύγιο που θα αγκαλιάζει όλους τους μαθητές και θα τους παρέχει τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με το μαγικό κόσμο των βιβλίων και όχι μόνο.

1 7 1 1024x461

Εισάγαμε πληθώρα εκπαιδευτικών παιχνιδιών όπως επιτραπέζιων, με στόχο να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων, κατασκευών και ισορροπίας που ενεργοποιούν τη φαντασία και ενισχύουν την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, λογικής, τύπου σχηματισμού λέξεων, που ακονίζουν τη λογική και βοηθούν στην πνευματική συγκέντρωση, παιχνίδια σχηματισμού ενιαίας εικόνας με βάση μεμονωμένα κομμάτια (παζλ) που ενεργοποιούν όλες τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου , παροιμίες και λαϊκά γνωμικά προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την λαϊκή  μας κληρονομιά και να καταστούν θαυμάσιοι συνεχιστές της. Επίσης, δώσαμε μεγάλη σημασία σε παιχνίδια στόχου προκειμένου να τους εισάγουμε στην έννοια της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλουν για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων.

3 2 1024x461
3 3 1024x461

 Με αυτό τον τρόπο θελήσαμε να τους περάσουμε το μήνυμα πως η βιβλιοθήκη μας στηρίζει πρωτίστως την κοινωνικοποίηση και την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητα των μαθητών μας καθώς και ότι η γνώση μπορεί να κατακτηθεί ποικιλοτρόπως.

 Προσπαθήσαμε επίσης, στο μέτρο του δυνατού, να δημιουργήσουμε, αισθητικά, ένα περιβάλλον  «ζεστό» και φιλικό προς τους μαθητές μας. Στολίσαμε τη βιβλιοθήκη μας με χρώματα και εικόνες φωτεινές και φτιάξαμε μια μικρή γωνιά στρωμένη με φλοκάτες ώστε τα παιδιά να μπορούν να συνδυάζουν άνεση, οικειότητα και ενασχόληση με τις δραστηριότητές τους.

1 6 1024x461

Ωστόσο, δεν περιοριστήκαμε μονάχα σε αυτά. Αυτή τη στιγμή, αριθμούμε πάνω από 700 βιβλία. Η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκε φέτος με πληθώρα καινούργιων τίτλων, αποτέλεσμα σχολικής δαπάνης αλλά και δωρεών  μαθητών και πολύτιμων  φίλων του σχολείου μας. Άλλωστε, το σχολείο είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και είμαστε ευτυχείς να απολαμβάνουμε την πλήρη στήριξή της.

Η θεματολογία των βιβλίων μας ποικιλόμορφη και επίκαιρη. Παραμύθια, κάθε λογής, κρατούν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους ταξιδεύοντάς τους στα πέρατα της φαντασίας τους- αν έχει τέλος η φαντασία. Ιστορικά, κλασσικής λογοτεχνίας, νεανικής λογοτεχνίας, περιπέτειας, αστυνομικά, επιστημονικής φαντασίας, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, κόμικς, επιστημονικών γνώσεων, χριστουγεννιάτικων, πασχαλινών, ξένης νεανικής λογοτεχνίας, Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής  γλώσσας αλλά και βιβλία σχετικά με το περιβάλλον, το θέατρο, την τέχνη, τη διαφορετικότητα και την ενίσχυση θετικών συναισθημάτων  κοσμούν τον χώρο της βιβλιοθήκης μας.

1 8 461x1024

Περισσότεροι από 400 τίτλοι βιβλίων αποδήμησαν τη φετινή σχολική χρονιά από τα ράφια της βιβλιοθήκης μας για να φωλιάσουν ζεστά στις ψυχές των μαθητών όλων των ηλικιών και να τους αποκαλύψουν τα πιο βαθιά τους μυστικά. Η χαρά μας απερίγραπτη ενώ η συγκίνησή μας κορυφώνεται κάθε φορά που μας παραδίδεται μία βιβλιοπαρουσίαση προς τέρψη εκατοντάδων ζευγαριών ματιών που περιδιαβαίνουν τους σχολικούς διαδρόμους.

1 10 887x1024
1 2 688x1024

Στον εσωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης μας, νότες κλασσικής μουσικής συνοδεύουν τις μαθητικές δραστηριότητες ενώ στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο αποφθέγματα και αποσπάσματα από το  έργο καταξιωμένων πνευματικών ανθρώπων περιμένουν να τύχουν της κριτικής ανάγνωσης των μαθητών μας προκειμένου οι τελευταίοι να σχηματίσουν την δική τους προσωπική άποψη πάνω σε θέματα που άπτονται  των προβληματισμών τους και αφορούν στην πνευματική και ψυχική τους καλλιέργειας.

3 4 704x1024

Τετρασέλιδα αποσπάσματα βιβλίων τοποθετημένα σε αυτοσχέδιους πολύχρωμους φακέλους  δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές μας να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με την πλοκή πληθώρας  βιβλίων προκειμένου να ανακαλύψουν τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις.

1 10 887x1024

Επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στη γνώμη των μαθητών μας και τους ενισχύουμε να την εκφράζουν.

2 7 1024x461
2 10 890x1024

Παράλληλα, οργανώνονται δράσεις όπως διαγωνισμός ποίησης, όπου οι μαθητές καλούνται να συνθέσουν μόνοι τους ένα ποίημα, αλλά και συγγραφής παραμυθιού. Τη φετινή σχολική χρονιά αναλάβαμε με τους μαθητές του ΣΤ1 ένα απαιτητικό όμως άκρως εποικοδομητικό εγχείρημα. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συγγραφή παραμυθιού. Ξεκινώντας με μία απλή ιδέα, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και ακολουθώντας πιστά τις δημοκρατικές διαδικασίες που διαπνέουν μια ομάδα, καταλήξαμε στην ολοκλήρωση και τυπογραφική έκδοση του παραμυθιού μας με τίτλο «Η μαγική πύλη των Χριστουγέννων». Όσο για τους  μαθητές του ΣΤ2, οι ίδιοι επέλεξαν να γράψουν αυτοτελείς ιστορίες οι οποίες τιτλοφορούνται «Αποκριάτικες Ιστορίες και όχι μόνο».

2 4 726x1024
2 5 700x1024
2 6 715x1024

Χρόνο με τον χρόνο ευελπιστούμε να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε τις δράσεις μας προκειμένου να προσελκύσουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό μαθητών στους κόλπους της βιβλιοθήκης μας και στον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων.

Σημείωση: Παρακάτω θα βρείτε σε μορφή pdf τα παραμύθια που έγραψαν οι μαθητές μας.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΜΑΓΙΚΗ ΠΥΛΗ

Related Post

IMG 3643 1024x768 1

Η βιβλιοθήκη μαςΗ βιβλιοθήκη μας

Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν